Home » Genel » Google Analytics 4 Etkinlik İzleme Doğru Yapılandırıldı mı?

Google Analytics 4 Etkinlik İzleme Doğru Yapılandırıldı mı?

GA4’te etkinlik izleme oluşturmak, kafa karıştırıcı görünebilir ve ne yaptığınızı bilmiyorsanız birçok zorlukla karşılaşabilirsiniz. İşte doğru izleme yapılandırması sağlamak için Google Analytics 4 etkinlik izleme kontrol listesini bu yazımızda bulacaksınız.

GA4 kurulumunuzdan en iyi şekilde yararlanın, kullanıcı davranışları hakkında daha iyi içgörüler elde edin ve sonuç olarak işletmeniz için daha iyi sonuçlar elde edin. İşte bu yazıda ele alacağımız konuların bir özeti:

  • GA4 Etkinlik Türleri
  • Önerilen Etkinlikleri Kullanın
  • Snake_case İsimlendirme Kuralını Takip Edin
  • Varsayılan GA4 Parametrelerini Kontrol Edin
  • Etkinlik Parametrelerini Özel Tanımlar Olarak Kaydedin
  • Kotaları Kontrol Edin
  • Etkinlikleri ve Etkinlik Parametrelerini Konsolide Edin
  • Detaylı Belgeler Hazırlayın Google Analytics 4 Etkinlik İzleme Kontrol Listesi

GA4 Etkinlik Türleri

Yeni veri modeli, etkinlik izleme konusunda daha fazla esneklik sağlar. Aynı zamanda daha fazla planlama gerektirir.

GA4’ü bir güncelleme olarak değil, yeni bir araç olarak düşünün. Evrensel Analitik ile benzerlikler paylaşır, ancak deneyimli UA kullanıcıları bile yeni kurulum ve yapılandırma karşısında şaşırabilir. Bu nedenle, ona tamamen farklı bir araç gibi yaklaşmalıyız.

GA4’te dört tür etkinlik bulunmaktadır:

  • İlk olarak, otomatik olarak toplanan etkinlikler vardır. GA4’ü web sitenize veya uygulamanıza yüklediğinizde varsayılan olarak toplanır.
  • Sonraki, gelişmiş ölçüm etkinlikleridir. Gelişmiş ölçümü etkinleştirdiğinizde toplanır. Bu etkinlikler, sayfa görüntüleme, form başlatma, form gönderme, tıklama, kaydırma vb. içerir.
  • Son iki tür olan önerilen ve özel etkinlikler, bunları Analitikte görmek için manuel bir uygulama gerektirir. Bu iki tür etkinlik arasındaki fark, önerilen etkinliklerin var olan ve gelecekteki raporlama yeteneklerine katkı sağlayan önceden tanımlanmış adlara ve parametrelere sahip olmasıdır.

Şimdi etkinlik türleri hakkında bilgi sahibi olduğumuza göre, Google Analytics 4 etkinlik izleme kontrol listesine göz atalım!

Önerilen Etkinlikleri Kullanın

Neden bu önceden tanımlanmış adlara ihtiyacımız var?

Her şey araçla iletişim kurmayla ilgilidir. En iyi raporlama sonuçlarını elde etmek ve gelecekteki özellikler ve entegrasyonlardan bazı faydalar elde etmek için GA4’ü doğru veriyle beslemelisiniz. Bu veri, kuracağınız herhangi bir etkinlikle ilgilidir.

İlk yapmanız gereken şey, GA4 önerilen etkinlikler belgesine bakmaktır.

Burada, tüm önerilen etkinliklerin bir listesi ve bunlarla gönderilebilecek parametreler hakkında daha fazla ayrıntı içeren bir sayfaya yönlendiren bağlantılar bulunur.

Tüm özellikler için etkinlikler, belirli çevrimiçi satış etkinlikleri ve oyun özellikleri için etkinlikler bulunur.

🚨 Not: Web sitenizde veya uygulamanızda izlemek istediğiniz bir etkinlik varsa, öncelikle bu listede arayarak burada belirtilen adı ve parametreleri kullanmalısınız. Önerilen etkinlikleri ve ayrıntılarını göz ardı etmemelisiniz.

💡 En İyi İpucu: Önerilen etkinlikleri GA4’te nasıl izleyeceğinizi öğrenmek için kılavuzumuzu inceleyin ve GA4 varlığınızda önerilen etkinlikleri nasıl uygulayacağınızı öğrenin.

Kontrol listemizdeki bir sonraki madde, özel etkinlikler için snake_case isimlendirme kuralını takip etmektir.

snake_case İsimlendirme Kuralını Takip Edin

Önerilen etkinlik adlarının isimlerine baktığımızda, snake_case isimlendirme kuralının nasıl çalıştığını zaten görebiliriz.

Örneğin, sign_up etkinliğine bakalım.

Görüldüğü gibi, her boşluğu alt çizgi ile değiştirdik ve her kelimenin ilk harfi küçük harfle yazıldı, bu da GA4’ün isimlendirme kuralıdır.

Ayrıca takip etmeniz gereken bazı ek kurallar vardır. Örneğin, etkinlik adları bir harfle başlamalı ve boşlukları kullanmamalısınız. Google, etkinlik adlandırması için bu formatı önerir.

Bu nedenle, özel etkinliklerinizi adlandırırken bunu kullanmaya devam etmelisiniz, her şeyin temiz ve düzenli kalmasını sağlamak için tutarlılık burada önemlidir!

🚨 Not: Etkinlik adlarının harf büyüklüğüne duyarlı olduğunu unutmayın. Bir etkinliğiniz my_event ise, büyük harfle My_Event’dan farklıdır.

Şimdi tekrar sign-up etkinliğimize dönelim. Etkinliğe daha fazla bağlam sağlamak istiyorsak, Evrensel Analitik’te kullanılan genel kategori eylem ve etiket kavramlarına sıkı sıkıya bağlı kalmamız gerekmeyecek. Şimdi, bunun yerine parametreler adını verdikleri anahtar-değer çiftleri vardır.

Google Analytics 4 etkinlik izleme kontrol listemizdeki bir sonraki madde, varsayılan GA4 parametrelerini kontrol etmektir.

Varsayılan GA4 Parametrelerini Kontrol Edin

Geliştiriciler sayfasındaki sign-up etkinliği belgelerine gidin. Önerilen etkinlikler sayfasındaki bağlantıya tıklayarak hızlıca buraya gidebilirsiniz.

Burada, sign-up etkinliğinin kısa bir açıklamasını ve onunla gönderilebilecek parametreleri görebilirsiniz. Bu parametreler nedir? Hemen görelim!

Örneğin, clicked_button etkinliğine bakalım.

Burada, etkinlik adı clicked_button’dır. Etkinliğimizi açıklayan ek veri noktalarını 1, 2, 3 vb. olarak belirledik. Bunlar etkinlik parametrelerimizdir.

Örneğin, düğme metni, düğmeyi tıkladığında yönlendirilen bağlantı ve düğme rengini içerebiliriz.

Bir başka örneğe bakalım!

form_submit etkinliği için form_id, form_type, form_name vb. gibi ek parametrelerimiz bulunur. Bu, daha fazla veri toplamak için izlemek istediğimiz ek parametrelerdir.

Şimdi tekrar sign-up etkinliğimize dönelim. Web sitenizde farklı şekillerde kaydolmanın farklı yolları olduğunu ve bunu daha iyi açıklayan ek bilgiler toplamak istediğinizi düşünün. Ne yapmalısınız?

Özel parametreler oluşturabilirdik, ancak her zaman önce belgeleri kontrol etmeliyiz. Burada method parametresini görebiliriz.

Etkinlik parametreleri konusunda yardımcı olabilecek harika bir araç GA4Spy’dır. Burada etkinlik parametrelerini hızlıca arayabilir ve bunlar hakkında ayrıntıları alabilirsiniz.

Örneğin, method parametresi için arama yapalım. Ardından, genel bölüm altında Boyut’a tıklayın.

Burada parametrenin kısa bir açıklamasını ve hangi etkinliklerle gönderilebileceğini görebiliriz. Google, bu parametreyi sign_up, login veya share etkinlikleriyle kullanmanızı öneriyor. Aynı zamanda keşif raporunda hemen kullanıma hazır durumda.

Özel parametreler oluşturursanız, bunları önceden özel bir tanım olarak kaydetmeniz gerekir.

🚨 Not: Özel parametreler oluşturmadan önce her zaman varsayılan olanların listesini gözden geçirin, muhtemelen ihtiyaçlarınıza uygun bir şey bulacaksınız.

Etkinlik parametrelerini özel tanımlar olarak kaydetmek için Analytics hesabınıza gidin → Yönetici → Özel Tanımlamalar.

Demo hesabını kullandığımız için, parametreleri özel tanımlar olarak kaydedemiyoruz. Bununla birlikte, muhtemelen kendi varlıklarınız içinde yapabilirsiniz.

💡 En İyi İpucu: GA4’te özel boyutları nasıl ayarlayacağınızı öğrenmek için kılavuzumuza göz atın. Özel ölçümleri ayarlama benzer adımları izler.

Bu adımı atlamak, özel tanımlarda özel parametreleri görürken gerçek zamanlı raporlarda ve BigQuery dışa aktarmasında göremeyeceğiniz anlamına gelir. Bu her zaman aklınızda olsun!

🚨 Not: Özel parametrelerinizi özel bir boyut veya metrik olarak kaydetmelisiniz. Kaydettirmezseniz, bunu raporlama için erişemezsiniz.

Sonraki ipucu, kotalarınızı kontrol etmekle ilgilidir.

Kotaları Kontrol Edin

Aynı sayfada, Kotalar bölümüne tıklayın. Kotalar bilgisini açarak kayıtlı özel boyut sayısını ve kayıtlı özel ölçüm sayısını görebilirsiniz.

Kapsamına bağlı olarak üç tür özel boyut bulunmaktadır. Ardından her birinin sınırlarını görebilirsiniz. Bu sayıları takip etmelisiniz.

🚨 Not: Daha fazla ve daha fazla etkinlik parametresini özel tanımlar olarak kaydettikçe, sınırlama sorunuyla karşılaşırsınız. Birden fazla etkinliği ve hatta daha fazla etkinlik parametresini izliyorsanız, sınırları aşmadığınızdan emin olmalısınız.

Peki! Bu sınırlamaları bildiğinize göre, özel etkinliklerimizle birlikte birçok parametre göndermeyi planlıyorsak ne yapabiliriz?

Cevap konsolidasyon!

Etkinlikleri ve Etkinlik Parametrelerini Konsolide Edin

Konsolidasyon, Google Analytics 4 etkinlik izleme için son derece önemlidir, çünkü bu her şeyi planlamanın yolu işte burasıdır. Web sitemize gidip size bir örnek gösterelim.

Üstteki Blog sekmesine tıkladığında kullanıcıların ne zaman tıkladığını izlemek istiyoruz.

Aynı şekilde, web sitemizin altında bulunan YouTube düğmesine tıklayarak YouTube kanalımıza gitmek isteyen kullanıcıların ne zaman tıkladığını da izlemek istiyoruz.

Bir başlangıç ​​seviyesindeyseniz, etkinliklerinizi click_youtube_footer ve click_blog_navbar gibi adlarla adlandırmak isteyebilirsiniz.

Raporlamayı kullanma ve özel tanımlarla çalışma konusunda tereddütlü olabilirsiniz, bu nedenle bu adlar iyi bir çözüm gibi görünebilir. Ancak bu süreç göründüğü kadar zor değildir, bu nedenle bu etkinlikleri farklı şekillerde yapılandıralım.

Her iki etkinlik için tetikleyici düğme tıklamasıdır, bu nedenle ad olarak tıklama kullanın. Sonraki adım olarak tıklama türü ve tıklama konumu gibi etkinlik parametreleri kullanabiliriz, böylece bu etkinlikler hakkında daha fazla ayrıntı sağlayabiliriz.

Farklı parametreler de oluşturabilirsiniz, ancak etkinlikleriniz için bir miktar konsolidasyon uygulamak için bunu nasıl yapabileceğimizi gösterdik. Bir başka örnek üzerinden bir etkinliği daha nasıl konsolide edeceğimizi öğrenmek için hazır mısınız?

Web sitenizde hizmetler, kurslar vb. için birden fazla kayıt formu olduğunu hayal edin. Benzer şekilde, etkinlik adı olarak sign_up kullanabilir ve tür ve konum için etkinlik parametreleri sağlayabiliriz.

Bu durumda, önceden dört parametre oluşturmamız ve bunları özel tanımlar olarak kaydetmemiz gerekecektir. Ancak, sınırlamalarımız olduğunu unutmayın.

Peki çözüm ne olacak? Özel boyutları uzay tasarrufu yapmak için yeniden kullanabiliriz! Birlikte yapalım.

Zaten GA4 konfigürasyon etiketimizi uyguladığımız Google Tag Manager’a gidin.

Sonraki adım olarak etkinliklerimizin tetikleyicilerini zaten hazırlamış bulunuyoruz.

Tüm etkinlik kurulum adımını adım adım göstermeyeceğiz, bunu zaten nasıl yapacağınızı biliyorsunuzdur.

💡 En İyi İpucu: Düğme tıklamalarını GA4’te nasıl izleyeceğinizi ve otomatik form izlemeyi gerekiyorsa, derinlemesine öğreticilere ihtiyaç duyarsanız GA4’te etkinlikleri nasıl izleyeceğinizi gösteren kılavuzlarımıza göz atın.

Başlayalım. Etiketler → Yeni’ye gidin.

Etiket Yapılandırması → Google Analytics: GA4 Etkinlik’ı seçin.

Sonraki adım olarak GA4 etkinlik etiketimizi ayarlayacağız. İlk olarak GA4 konfigürasyon etiketinizi seçin. İlk etkinliğinizi YouTube düğmesi tıklaması için oluşturacaksınız. Etkinlik adı olarak tıklama’yı kullanın.

Son olarak, etkinlik parametreleri için tür ve konumu kullanarak parametreleri basitçe sadeleştireceksiniz.

Sonraki adım olarak tetiklemeyi seçin ve youtube tıklaması için tetikleyiciyi seçin.

Etiketinize bir ad verin, ardından Kaydet’e tıklayın.

Sonraki adım olarak blog düğmesi tıklaması etiketini oluşturalım.

Yapılandırma, önceki etiketle benzerdir. Sadece doğru parametre değerlerini, tetikleyiciyi ve etiket adlarını belirtmemiz gerekiyor. Ardından, Kaydet’e tıklayın.

Son olarak, etkinlik parametrelerimizi nasıl konsolide edeceğimizi öğrenmek için üçüncü bir etkinlik olan kayıt etkinliğini yapılandıralım.

💡 En İyi İpucu: Yukarıda tartıştığımız adımların daha detaylı bir gösterimini görmek için GA4 etkinlik parametrelerini nasıl ayarlayacağınıza dair rehberimize göz atın.

Yukarıda bahsettiğimiz adımları tekrar izleyeceğiz. Bu örnekte, etkinlik adı olarak sign_up’u kullanacağız. Sonraki adımda, tür ve konumu sağlayabiliriz, ancak farklı bir etkinliğimiz varken aynı etkinlik parametrelerini kullanacağız.

Dört parametreyi önceden kaydettik ve bunları özel tanımlar olarak kaydettik. Ancak hatırlayın ki sınırlamalarımız var.

Sonuç olarak, herhangi bir dönüşüm yapmak istiyorsak etkinlik parametrelerinizi özel boyut veya ölçüm olarak kaydetmeyi unutmamalıyız. Ancak birden fazla tıklama olduğunda bunları dönüşüm olarak işaretlemek anlamsız olacaktır.

🚨 Not: Etkinlikleri ve etkinlik parametrelerini konsolide ederek bunları yeniden kullanmak ve kota sınırlamalarını aşmak mümkün olur. Bu nedenle bu bölümü atlamamalısınız.

Sonunda vurgulamak istediğimiz son madde, detaylı belgeler hazırlamaktır.

Detaylı Belgeler Hazırlayın

İşte MeasureMasters üyeliğimizde bulunan etkinlik eşlemesinin bir örneğini görebilirsiniz. Bu elektronik tablo, GA4 göçünü yaparken etkinliklerinizi GA4 diline nasıl çevireceğinizi gösterir. Tüm etkinlikleri açıkça belirtiyoruz ve GA4’te hangi parametreleri ayarlamak istediğimizi planlıyoruz.

Ayrıca, GA4 etkinlik referansı sekmemiz bulunuyor. Burada otomatik olarak oluşturulan, geliştirilmiş ölçüm ve önerilen etkinlikler hakkında ayrıntılar sağlıyoruz.

Bu bilgilere hazır bir şekilde erişebilmek oldukça faydalı olabilir.

Son olarak, aşağıdaki sayfa, müşterilerimize hazırladığımız belgeleri nasıl düzenlediğimizi gösteriyor. Göç işlemini veya sıfırdan GA4 uygulamasını gerçekleştirirken, her zaman uygulanan GA4 etkinliklerini tüm parametreleriyle birlikte Google Sheets’te tutulan canlı bir belge oluştururuz. Bu elektronik tablo, ev işlerini çok daha kolay hale getirmeye son derece yardımcı olur.

🚨 Not: Merkezi bir belgenin olmaması özellikle bir projede çok sayıda kişi çalışırken kafa karıştırıcı olabilir. Bu nedenle, herkesi aynı sayfada tutmak için ayrıntılı belgeleri sürdürmelisiniz.

Google Analytics 4 Etkinlik İzleme Kontrol Listesi Özetlemek gerekirse, işte Google Analytics 4 etkinlik izleme kontrol listemiz:

  • Önerilen Etkinlikleri Kullanın. Adları her zaman Google belgelerinde çift kontrol edin.
  • İsimlendirme Kuralını Takip Edin. Unutmayın, GA4 için snake_case kullanılmalıdır.
  • Varsayılan GA4 Parametrelerini Kontrol Edin. GA4Spy aracını kullanarak yardım alabilirsiniz.
  • Etkinlik Parametrelerinizi Özel Tanımlar Olarak Kaydedin, bunları standart ve keşif raporlarınızda görebilmeniz için.
  • Kotalarınızı Kontrol Edin. Google Analytics 4 etkinlik izleme uygulamasında sınırlamalara takıldığınızdan emin olun.
  • Etkinliklerinizi ve Etkinlik Parametrelerinizi Konsolide Edin. Parametreleri yeniden kullanmak, planlamayı ve yapının tamamen daha kolay hale getirir.
  • Detaylı Belgeler Hazırlayın, proje üyelerinin uygulamanızı anlamasını kolaylaştırmak için.

Özet Google Analytics 4 etkinlik izleme çok eğlencelidir! GA4’teki farklı etkinlik türlerini tartıştık ve doğru etkinlik izleme uygulamasını sağlamak için yapmanız gereken her şeyi içeren bir kontrol listesi sunduk.

Olayları nasıl izleyeceğinize dair adım adım bir kılavuz mu istiyorsunuz? Etkinlikleri nasıl izleyeceğinizi detaylı bir şekilde anlatan rehberimize göz atın. Eğer bir çevrimiçi mağazanız varsa, GA4 e-ticaret izleme nasıl yapılır hakkındaki makalemizi inceleyin.

Kontrol listemizle aynı fikirde misiniz? Doğru Google Analytics 4 etkinlik izlemesi için hangi diğer adımı önerirsiniz?

Yorum yapın